Кадър  Нова твПореден абсурд около борбата с африканската чума по

...
Кадър  Нова твПореден абсурд около борбата с африканската чума по
Коментари Харесай

Абсурден случай: Защо отказаха да регистрират свиня, а после поискаха да бъде умъртвена, въпреки че е бременна?

Кадър  Нова тв

Пореден парадокс към битката с африканската чума по свинете. Ветеринар от плевенско, който е записал стопанството си и е спазил всички условия на закона, е под прицел. Властите са наредили умъртвяване на всички животни, макар че неговата свиня-майка е бременна и с негативна проба за африканска чума и каквито и да е заболявания. Нещо повече – Агенцията по храните към този момент две години отхвърля да записва животното, с цел да е законно развъждането му, съобщи Нова тв.

Преди няколко дни животновъдът Евгени Гочев получава заповед от регионалния шеф, че би трябвало да умъртви свинята, която отглежда. Животното не е записано, макар опитите на Евгени да узакони развъждането й.

„ Свинята ми, преди две години и повече, беше в регистъра на стопанството. В момента ушната марка е в регистъра, само че няма право да го записвам, с каква цел – не знам. Може би за, в случай че записвам животното, би трябвало някак да ме обезщетят ”, сподели Евгени Гочев.

Евгени е ветеринар и прецизно съблюдава хигиеничните правила в персоналното си стопанство, което пък е узаконено. Той е изискал кръвна проба от свинята си, която е бременна. Чака прасенца след седмица. Въпреки, че е не е болна, свинята трябвало да бъде умъртвена.

„ Няма записана свиня-майка и досега аз не можах да намеря такова заявление за регистрация. Става дума за животно, което е без генезис. Не е записано, не е разпознато, то по принцип няма по какъв начин да бъде записано, когато е бременно. Не е записано от лицензиран животновъден обект, с цел да го вкараме в съответната идентификация. До този миг не е умъртвено, тъй като не е попаднало в 3-километровата зона на огнища. Вече има издадена заповед от регионалния шеф със период непринудено да се изколят прасетата в тази зона и по-късно да се пристъпи към евтаназирането ”, съобщи шефът на ОДБХ - Плевен Иван Йорданов.

Евгени Гочев бди над свинята-майка и ще бави евтаназията й до последно, с цел да може животното му най-малко да роди.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР